Närproducerat, hmm…

Ordförandes tankar

Jag har premiärhandlat på Lidls nya butik i Vasa – och det var ju tokbilligt! För drygt 40 euro fick jag tre kassar mat, allt från vardagliga potatisar, grönsaker och konserver till lite lyxlir, nygräddade croissanter och tysk choklad… En del av varorna på Lidl är inhemska, men det mesta tycks komma från Tyskland och andra mellaneuropeiska länder. Hur kan det vara så mycket billigare för mig att handla mat som transporterats hit tusentals kilometer än mat som producerats nära mig?? Är det bara Lidls enkelt utformade butiker och färre anställda som är svaret?

Om jag köper bröd bakat i Vörå eller böckling från Sundom, så vet jag att jag får livsmedel av högsta kvalitet och att jag bidrar till sysselsättning i hemknutarna. Men jag får betala lite mer än för t.ex. djupfryst fisk på Lidl. Ofta väljer jag ändå att göra just så, köpa så närproducerat och inhemskt som möjligt. Och jag vet också att det som jag inte betalar för i dag, det ska betalas i framtiden. Jag tänker då främst på konsekvenserna för miljön, då man transporterar råvaror och färdiga produkter kors och tvärs över kontinenter innan de når butiksdisken. Jag tänker på ohälsosamma tillsatser och konserveringsmedel för att maten ska klara av alla dessa transporter. Jag tror också att det någonstans finns dåligt betalda arbetare som producerar och fraktar mat, så att jag ska kunna handla billigt. För Lidl är knappast ett övermåttan altruistiskt företag, Lidls ägare vill nog som andra företagare göra vinst.

Men varför är maten i Finland så dyr att Lidls priser känns ”tokbilliga”? Via mina skattepengar subventionerar jag livsmedelsproduktionen och betalar ännu 13 % moms på alla livsmedel i butiken. Ändå är maten i Finland dyrast i euroländerna och näst dyrast i hela EU. Varför verkar inga pengar räcka till?

Hur som helst, jag kommer antagligen att handla fler gånger på Lidl. Åtminstone de dagar då jag glömmer framtid och rättvisa, och då min solidaritet inte sträcker sig längre än till den egna börsen!

Karita Blom